Home » Wat vind je hier

Wat vind je hier

Kindermoestuin Totomaat

Kindermoestuin Totomaat bestaat sinds 2016 en werd opgericht door Leon Salet. De moestuin ligt pal tegen het hertenpark aan de kant van de brede school de Raamdonk. Sinds een paar jaar is Cris Melser in de praktijk de vrijwilliger die de jonge kinderen helpt bij de teelt van gewassen. De kinderen hebben per tweetal ieder een eigen stukje grond.

Verder hebben ze de beschikking over een opbergruimte en een Pipowagen. Voor de kinderen is het niet alleen leuk om buiten bezig te zijn, maar heeft het ook een educatieve waarde.

Wijkraad de Mars en Blauwe Dorp heeft tot nu toe twee keer een financiële bijdrage gedaan voor de aanschaf van tuingereedschap speciaal voor kinderen en voor groente en bloemzaden.

Totomaat laat regelmatig van zich horen in de media, zoals de Arena Lokaal.


Volière

Een paar jaar geleden nam ik contact op met Wim van Happen die de stads volière in het park onderhoudt. Deze volière is eigendom van de gemeente Grave en werd opgericht ter gelegenheid van de bouw van de eerste huizen in de toen nieuwe wijk de Mars in 1959.

Wim zorgt dagelijks voor de verschillende vogelsoorten in de volière. Deze vogels hebben hun nestkasten van klein tot heel groot zowel in de binnenruimte als daar buiten. In het voorjaar van 2020 heeft Wim mij ook de binnenruimte van de volière laten zien. Er waren toen veel nesten met eieren te zien.

In 2020 moest ook het dak gaas vervangen worden wegens slijtage. Dit was namelijk sinds 1959 nooit vervangen geweest. Omdat dit best kostbaar was, heeft naast de gemeente ook wijkraad de Mars en Blauwe Dorp hier financieel aan bijgedragen. Nu kan het weer vele jaren mee met het nieuwe gaas.

Ook al loop of fiets je geregeld vlak langs deze volière, het is de moeite waard om de vogels ook eens van dichtbij te bekijken.

Leo Vermeulen  (namens de wijkraad “De Mars en Blauwe Dorp”)